Vonnis BVJS vs GIELEN

The lawyer of the BVJS recently wrote the following

Geacht bestuur,

Hierbij gaat de Hof uitspraak in de zaak Gielen. Het Hof heeft de bijdrage voor Gielen vastgesteld op NAf 250,00 per maand zoals verzocht en het vonnis van het Gerecht in Eerste Aanleg op dat punt vernietigd. Het Gerecht in Eerste Aanleg had de bijdrage op NAf 200,00 per maand vastgesteld omdat het van oordeel was dat de kosten voor de speeltuin, het Kikkertplein en de recreatieruimte geen voorzieningen waren waarvan Gielen profijt trok en Gielen daarom ook niet verplicht kon worden om daarin bij te dragen. Schattenderwijs had het Gerecht deze kosten vastgesteld op NAf 50,00 per maand.

Het Hof heeft ten aanzien van deze kosten anders geoordeeld. Belangrijk zijn de overwegingen van het Hof onder 4.6 en 4.7 van het vonnis:

De recreatieve voorzieningen waren er al toen Gielen zijn perceel aankocht; de recreatieve voorzieningen kunnen alleen door de bewoners worden gebruikt, het is daarom redelijk en billijk dat die in evenredigheid bijdragen aan de kosten daarvan; het gaat er niet om of Gielen van deze voorziening gebruik maakt maar dat hij er gebruik van kan maken; de kosten zijn niet bovenmatig en betreffen maar een klein deel van de totale kosten.

Deze uitspraak strekt daarmee verder dan alleen de onderhavige zaak. Alle bewoners/eigenaren die op Jan Sofat percelen hebben gekocht toen er al bewaking en recreatieve voorzieningen waren kunnen daarmee worden verplicht om NAf 250,00 per maand aan de Buurtvereniging te voldoen. Daarmee is de eerdere driedeling die het Gerecht had gemaakt ten aanzien van de bijdrage van bewoners/eigenaren in de gemeenschappelijk kosten te Jan Sofat niet meer actueel.

Dan resteert nog de groep die heeft verkregen in de tijd dat er nog geen bewaking en recreatieve voorzieningen waren. Die zouden op grond van een eerder vonnis alleen NAf 100,00 per maand moeten betalen voor de bijdrage in de kosten van de wegen. Tegen dat vonnis is destijds hoger beroep ingesteld, waarna de bewuste eigenaar alsnog bereid bleek NAf 250,00 per maand te betalen. De vraag is of het bestuur tegen deze groep nog verder wil optreden.

Gielen is veroordeeld om de bijdrage van NAf 250,00 vanaf augustus 2017 te betalen. Wettelijke rente over dit bedrag gaat lopen 14 dagen na betekening van het vonnis. Gielen is verder veroordeeld in de proceskosten van in totaal NAf 9.604,59. Ik hoor graag of wij de achterstallige bijdragen en de proceskosten moeten innen of dat de Buurtvereniging dat zelf zal doen.

Met vriendelijke groet,

Thomas Aardenburg

Advocaat / Attorney at law

Soliana Bonapart & Aardenburg III

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *